2014. október 24., péntek

SÓSTÓI VIDEOTON STADION KÖRNYEZETÉNEK ÁTÉPÍTÉSE

http://www.bringazzfehervar.hu/2014/10/sostoi-videoton-stadion-kornyezetenek.html
Kép: Nemzeti Sportközpontok
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megindította a 17/2004 (II.12) sz. közgyűlési határozattal megállapított Székesfehérvár Megyei Jogú Város településszerkezeti tervének, valamint a 7/2004.(II.24.) számú önk. rendelettel jóváhagyott Székesfehérvár Megyei Jogú Város külterületének, valamint egyes belterületi területrészeinek helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítását.
A Magyar Kerékpárosklub a tervdokumentációt átnézte és kerékpár közlekedés szempontjából az alábbi észrevételeket tette.

A tervdokumentációt a Topo Plan Kft. készítette, mely ezen a linken letölthető:

A Magyar Kerékpárosklub Területi Szervezeteként, a Sóstói park és a Sóstói Videoton Stadion elérhetőségét vizsgáltuk kerékpár közlekedés szempontjából. A Közlekedési Iroda parkosított, közös gyalogos és kerékpár utat kíván tervezni a Szárcsa utcával párhuzamosan, a Hosszúsétatér meghosszabbításában - a telkek végében - elvezetve a Sóstói Természetvédelmi területig. Itt kívánnak kerékpár tárolót létrehozni, ami a két eltérő funkciójú területnek is lehetőséget nyújtana. Csíkvári úton vezetett kerékpárút a Város hosszútávú tervében szerepel csupán.

A Sóstói park kerékpáros infrastruktúrába történő csatolása mellett a Sóstói Stadion elérhetősége is nélkülözhetetlen fejlesztést igényel Székesfehérvár egyre növekvő kerékpárforgalma miatt. A szurkolóközönség részére is biztosítani kell a lehetőséget, hogy a stadion biztonságosan megközelíthető legyen kerékpárral is, illetve a kerékpárok tárlását is támogatni kell. Ezért szakmai véleményünk, hogy nem csak a Sóstói park mellett kell létesíteni kerékpártárolót, hanem
  • a Videoton Stadion közvetlen környezetében egy fedett, kamerák által megfigyelt kerékpártároló kialakítása is szükséges.
A Csíkvári úton nem csak a Videoton Stadiont tudjuk megközelíteni, de ez az út a város fontosabb útvonalához is tartozik, melyen keresztül a város déli részeihez lehet eljutni. Ezért a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár jövőbeni kerékpáros infrastruktúra tervezetében feltüntetett javaslata
  • a kétoldali irányhelyes kerékpársáv kialakítása.
http://www.bringazzfehervar.hu/p/terkep.html

A tervdokumentáció alapján  a többletparkolási lehetőségekkel járó forgalomnövekedés miatt az említett utcát 2x3,5 méteres aszfalt burkolattal kell ellátni. A tervezett parkolók és a hozzájuk tartozó utak, járdák engedélyezési terveit szintén a Közlekedési Iroda készíti.

A Magyar Kerékpárosklub célja, hogy a Csíkvári úton a kerékpár közlekedés biztonságos legyen. Ezért olyan mértékű útszélesítést javaslunk ahol a kétoldali kerékpársávok kialakítása megoldható. A kerékpársáv a gépjármű forgalom elől elzárt útburkolatot biztosítana, ahol irányhelyesen, az úttesten biztonságosan lehetne kerékpárral közlekedni. A Videoton Stadion jelenleg nincs bekötve közvetlen módon a kerékpáros infrastruktúrába. Nyugati irányból csupán a Balatoni úttal párhuzamos gyalog- és kerékpárút érinti a Batthyány utca nyugati végét. A kerékpársáv kialakítását ezért a Széchenyi út - Csíkvári út körforgalmú csomópontjától a Batthyányi utca - Vásárhelyi utca csomópontjáig szorgalmazzuk.

Kerékpársáv kialakítása Budapest XVI. kerületi Újszász utcában
Nem csak a közlekedés biztonsága, de a kerékpár tárolás biztonsága is fontos a stadion környezetében. A fedett kerékpártárolók kapacitását akkorára kell méretezni, hogy az új stadion kapacitásának 5% kerékpártámaszok formájában biztosítva legyen. A megfelelő kerékpártámaszok és tárolókkal kapcsolatban a Magyar Kerékpárosklub már összeállított egy műszaki szempontból megfelelő kerékpárparkolók kialakításával kapcsolatos útmutatót. A kerékpártámaszok számát természetesen optimalizálni kell. Amennyiben a tároló kapacitása esetlegesen még sem elegendő, úgy a mobil kerékpártároló kialakítását javasoljuk egyes, akár teltházas, futball meccsek alkalmával.Ahogy mindenhova máshova, úgy futball meccsre is lehet kerékpárral járni. Itt is ugyanúgy élvezhetjük a kerékpár közlekedés összes előnyét. Ezért a Városvezetésnek is törekednie kell, hogy a Székesfehérváron megrendezendő futball meccsekre is egyre többen közlekedjenek kerékpárral. Ezzel is megspórolva eredendően autó parkolóhelyek kialakítására váró zöldterületeket.

Ha Te is egyetértesz fejlesztési javaslatainkkal töltsd ki ezt az űrlapot és juttasd el az önkormányzat részére:
partneri adatlap
és oszd meg cikkünket bármelyik közösségi oldalon! Bringázz focimeccsre Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése