2014. szeptember 2., kedd

MÁRTÍROK ÚTJA 1. rész

Szépen halad a Mártírok útja felújítása. A vasútállomáshoz közeli szakasz már a burkolat festését is megkapta, illetve a táblákat is kihelyezte a kivitelező. Nem is halasztottuk el a helyszíni bejárást, még az átadás előtt. Erről készítettünk pár felvételt is.
Mártírok útja felújításának igénye, már jóval korábban felmerült. Az út egyre romló állapota szinte alkalmatlan volt a biztonságos közlekedésre. A tervek szintén már évekkel korábban elkészültek. A gépjárművel közlekedők részére most 2x1 sáv lesz biztosítva. A kerékpárral közlekedők pedig a gyalog- és kerékpárutat használhatják. A gyalog- és kerékpárút a Mártírok útján több ponton is átvezetésre kerül, mivel a gyalogosok és kerékpárosok részére fenntartott felület szélességének megtartása mellett nem lehetett csupán az út egy oldalán vezetni.

Új Mártírok útja - Gyalog- és kerékpárút átvezetés
A képen látható átvezetéshez érve, a sárga szaggatott vonal a kerékpárral közlekedők részére fenntartott átkelőt meglátva, úgy érezhetjük kerékpárunkkal áttekerhetünk az út másik oldalára. Hogy a járművünkön tekerhetünk át, ezt a kötelező elsőbbség adás tábla is megerősíti. Viszont az egész közlekedési helyzet felborul a gyalog- és kerékpárút vége táblával. Vagyis a kerékpárt innentől kezdve csak tolni szabad, így tehát az átkeléskor csak gyalogosként kelhetünk át. A gyalogátkelőn pedig a gyalogosok élveznek elsőbbséget. Felmerül tehát a kérdés, miért volt szükség a sárga szaggatott vonalra illetve a kötelező elsőbbség adás táblára, ha a kerékpározásunkat itt meg kell szakítani, amennyiben szabályosan szeretnénk átkelni az úttesten. Véleményünk szerint csak tévedésből kerülhetett fel a gyalog- és kerékpárút vége tábla.
Nem csoda tehát, hogy a kerékpárral közlekedőket, és a gépjárművel közlekedőket teljes zavar uralja e témában. A forgalmi szituációkban zavar pedig balesethez vezethet!

A Magyar Kerékpárosklub nem támogatja sem a járda, sem a zebra kerékpáros közlekedés célú használatát. Erről nemrégiben egy cikk is megjelent a központi oldalunkon is. A gyalog- és kerékpárút tábla kihelyezésének segítségével bármely járda kerékpárral is közlekedhetővé válik. Azonban a biztonsági tényezők nem változnak! A gyalogos, mint a közlekedés legveszélyeztetettebb részvevője, szűk, olykor beláthatatlan szakaszokon kénytelen közlekedni, kerékpárral közlekedők között. A konfliktus pontok sorozata itt azonban nem ér véget. Az út szorosan a kapubejárók előtti vezetése, a beláthatatlan keresztezést hoz létre.
„Gyalog- és kerékpárút” : a gyalogos, a kerekes szék és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út. Ha a gyalogos- és a kerékpáros-forgalmat burkolati jel választja el, a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet. A gyalog- és kerékpárúton a kerékpárral a megengedett legnagyobb sebesség: 20 km/h.
A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.

Folytatjuk...

fotó: Rada Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése